DAQ Hub: 8-kanaals data-acquisitie systeem

S de Wit
June 21, 2018
Last updated: Feb 18, 2020

Over dit project

Dit data-acquisitie systeem is gemaakt om metingen te doen waarbij tot 8 verschillende sensoren tegelijk worden uitgelezen. Het systeem is speciaal ontwikkeld naar de wensen van een van onze klanten.

Een van de meest interessante eigenschappen is dat het apparaat standalone metingen kan doen: zonder verbinding met een computer of voedingsbron. Met de Start/Stop knop kan een meting gestart worden. Voor extra flexibiliteit kun je ook een externe trigger aansluiten om metingen op afstand te starten en te stoppen. Alle gegevens worden opgeslagen op een microSD geheugenkaart. Dit maakt het mogelijk om metingen te doen op lastig toegankelijke plekken, waar het aansluiten van extra kabels of andere equipment niet mogelijk is.

Technische specificaties

Om een beter idee te geven vind je hieronder een aantal technische specificaties voor dit product. De specificaties zijn opgesteld op basis van de vereisten van het project van de klant.

Aantal kanalen 8
Sample rate 1-10kHz
Resolutie 24 bits
Meetbereik 0 - 5 V
Ruisvloer 8 µV, RMS
Voeding 4xAA batterij, 0-16VDC of via USB

Real-time visualizatie en opslag

Sinds de ontwikkeling van de originele versie hebben we een nieuwe variant ontwikkeld die via USB verbonden kan worden met een PC. Op de computer is alle data dan in real-time inzichtelijk. Waar bij de originele versie de focus lag bij het meten op lastig toegankelijke plekken, is deze versie geoptimaliseerd voor snelle en realtime visualisatie van sensordata.

We hebben software ontwikkeld die de data in realtime ophaalt, verwerkt, visualiseert en opslaat volgens de wensen van de klant. Het doel is om het gebruik zo makkelijk mogelijk te maken: zet het systeem aan, druk op start en de data verschijnt op het scherm. Dit biedt onze klant de mogelijkheid om gefocust te blijven op haar eigen specialiteit, met laagdrempelige toegang tot geavanceerde dataverwerking.